Communicatievraagstukken oplossen met design thinking

Thema’s

design thinking

Een complex communicatievraagstuk oplossen vraagt in sommige gevallen om vaardigheden die verder gaan dan alleen de communicatiediscipline. Leren denken als een ontwerper en het toepassen van een iteratief (herhalend) denk- en ontwerpproces bijvoorbeeld.

Wat is design thinking?

Design thinking is een creatieve methode die je kunt gebruiken om zo’n complex vraagstuk op te lossen. Met deze methode leer je te denken als een ontwerper. De mens (of specifieker: jouw doelgroep) staat centraal in de methode. Je bekijkt het communicatievraagstuk en de mogelijke oplossingen namelijk vanuit menselijke behoeften. Het werken vanuit de principes van design thinking biedt je houvast om prototype oplossingen te ontwikkelen en deze te testen in jouw praktijk.

Waarom design thinking?

Door aan de slag te gaan met design thinking ontstaat de oplossing terwijl je ermee bezig bent. Je gaat snel vooruit en doordat je op een andere manier naar problemen kijkt, kun je tot verassende en effectieve resultaten komen. Maar je kunt juist ook een stap terug doen als je niet op het juiste spoor zit en een ander inzicht wil krijgen. Je bent daardoor veel wendbaarder om tot een betere oplossing te komen dan wanneer je je op 1 oplossing richt.

De 5 basisstappen van design thinking

Fase 1: Inleven

Zorg dat je een beeld krijgt van problemen en gebruikers. Je brengt de klantreis in kaart, inclusief knelpunten. Dit doe je bijvoorbeeld met gebruikersonderzoek.

Fase 2: Framen

Definieer het probleem en bepaal de scope.

Fase 3: Ideeën genereren

Genereer zoveel mogelijk ideeën, bijvoorbeeld door een brainstorm te houden of door met anderen dan de usual suspects in gesprek te gaan. Maak bijvoorbeeld ook schetsen of mindmaps.

Fase 4: Maak een prototype

Filter de bruikbare ideeën en vertaal ze in iets wat te testen is. Dit kan een fysiek prototype zijn, maar ook een storyboard.

Fase 5: Test en optimaliseer

Lost het concept het probleem op? Wat vinden de gebruikers? Test het met ze, trek conclusies en pas je prototype eventueel aan.

Je kunt deze fases lineair (op volgorde) doorlopen maar dat hoeft niet. Het kan chaotisch aanvoelen om de stappen door elkaar te doen, maar het kan juist creatieve inzichten opleveren.

De kracht van design thinking

  • Duidelijk doel: de behoeften van je doelgroep staan centraal.
  • Snelheid: in een vroeg stadium prototypes bouwen om ideeën te bedenken, te leren, te testen en beslissingen te nemen.
  • Actieve aanpak: meer doen en maken in plaats van vergaderen en lang nadenken.
  • Visuele aanpak: betekenisvolle en impactvolle communicatie door het gebruik van beelden en het vertellen van verhalen, in plaats van spreadsheets en lappen tekst.
  • Multidisciplinaire samenwerking: het samenbrengen van diverse expertisegebieden en perspectieven in kleine teams.
  • Iteratie: door stappen in het proces te herhalen kun je efficiënt innoveren.

Deel deze pagina