Gedrag veranderen met communicatie

Thema’s

gedrag

casi

Met communicatie kun je gedrag beïnvloeden. Denk aan een gezondere levensstijl, zuiniger omgaan met energie of vaker thuiswerken. Hoe kun je dat bereiken? Welke tips en tools zijn er?

Hoe werkt gedragsverandering?

Veel beleidsmaatregelen van de overheid zijn er uiteindelijk op gericht om gedrag van mensen te veranderen. Samen met andere beleidsinstrumenten, zoals wetgeving en handhaving, kan communicatie hieraan bijdragen.

Maar gedragsverandering is complex. Veel van onze beslissingen nemen we onbewust: het grootste deel van ons gedrag gaat op de automatische piloot. Wil je met communicatie daaraan bijdragen, dan is het nodig het probleem grondig te analyseren, je te verdiepen in de drijfveren van de doelgroep en de inzichten uit de wetenschap te benutten.

Welke tips en tools zijn er?

Het Communicatie Activatie Strategie Instrument (CASI) kan je helpen om gedragsinterventies te ontwikkelen. De toepassingsmogelijkheden van CASI zijn breed. Van een herinneringsbrief aan toeslagontvangers om hun gegevens te controleren tot crossmediale communicatie gericht op grote publieksgroepen, zoals de PUUR-campagne die mensen helpt om te stoppen met roken. Een CASI-traject bestaat uit 6 stappen:

  • Intake
  • Beleidsanalyse
  • Doelbepaling
  • Doelgroepanalyse
  • Strategiebepaling
  • Uitvoering

Lees meer over de 6 stappen van een CASI-traject en over hoe je zelf een CASI-traject kan begeleiden op de pagina CASI.

Heb je weinig tijd of budget? Probeer dan de snelle tips voor gedragsverandering.

Snelle tips voor gedragsverandering

Houd het simpel

Informatie die eenvoudiger door het brein kan worden verwerkt, wordt beter opgenomen, eerder voor waar aangezien en positiever beoordeeld. Vermijd ook ontkenningen. 'Roken is niet goed' is bijvoorbeeld moeilijker te verwerken dan 'Roken is slecht'.

Maak het relevant voor mensen

Informatie die past bij iemands (informatie)behoeften en situatie, krijgt meer aandacht en wordt beter verwerkt dan een algemene boodschap. Zo is 'Uw kind wordt 4 jaar. Wat betekent dit voor uw kinderopvangtoeslag?' beter dan 'Geef wijzigingen in uw persoonlijke situatie door aan Belastingdienst/Toeslagen'.

Zet de sociale omgeving van je doelgroep in

Denk aan vriendengroepen en leden van sportteams die worden gestimuleerd met elkaar een Bob-afspraak te maken.

Verder lezen?

Meer tips en informatie vind je in het dossier Gedrag, CASI en campagnes op CommunicatieRijk.

Voor extra gedragskennis of ondersteuning kun je ook terecht bij het gedragsteam van de Dienst Publiek en Communicatie (DPC) van het ministerie van Algemene Zaken, gedragsteam@minaz.nl


Deel deze pagina