Strategieontwikkeling - toelichting

Strategieontwikkeling

Toelichting op deze fase

Kennis & tips

Na het verzamelen van informatie over de maatschappelijke opgave en het krachtenveld is het tijd om de communicatiestrategie te bepalen. Die strategie werk je vervolgens uit in een praktisch communicatieplan. 

Hoe ontwikkel je een goede strategie?

Om tot een strategie te komen die past bij je opgave, doorloop je een aantal stappen:

  • Kies wie je wilt bereiken (de doelgroepen).
  • Stel duidelijke doelen.
  • Bepaal hoe je het onderwerp wilt benaderen en welk frame daarbij past.

Op Communicatiekompas vind je hulpmiddelen die je hierbij kunnen helpen. Hieronder lees je daar meer over.

Doelgroep(en): wie wil je bereiken?

In de fase Onderzoek en analyse heb je vastgesteld welke mensen of organisaties belang hebben bij dit onderwerp of er gevolgen van ondervinden. Het kan zijn dat daar meerdere partijen naar voren zijn gekomen. Voor een juiste strategie is het belangrijk te bepalen welke doelgroep(en) je met communicatie wilt bereiken. Vraag jezelf af:

  • Wie is essentieel om het projectdoel te bereiken?
  • Wie moet zeker betrokken zijn?

Bij grote projecten kunnen de primaire doelgroep(en) per fase van het project veranderen. Tijdens de (beleids)oriëntatiefase praat je misschien met andere partijen dan tijdens de besluitvormingsfase. Benoem in je strategie de verschillende fases en doe per fase een voorstel voor de te betrekken doelgroepen.

Welke rol van de overheid past bij dit onderwerp?

Hoe je je opstelt naar de doelgroep(en) hangt samen met je identiteit en rol als overheid. Wil je naast de doelgroepen staan of neem je liever de rol van autoriteit op je? Denk na over hoe je je doelstellingen wilt behalen en welke communicatieve houding daarbij past. De volgende vragen kunnen je helpen:

  • Welke benadering past bij jouw rol (en die van de overheid)?
  • Wat zijn de centrale uitgangspunten voor de communicatie over dit onderwerp? Bijvoorbeeld, willen we snel of volledig zijn? Zetten we experts of ambassadeurs in, of is de minister de woordvoerder?

Wil je meer weten over de verschillende rollen van de overheid? Bekijk dan de themapagina Rollen van de overheid.

Welk frame leeft bij je doelgroep(en)?

Het kiezen van het juiste frame en je bewust zijn van de frames die bij de doelgroep leven, zijn belangrijk voor succesvolle communicatie. Het frame beïnvloedt hoe de doelgroep naar het onderwerp kijkt. En geeft richting aan de manier waarop je het onderwerp wilt positioneren. Besteed hier daarom voldoende tijd en aandacht aan bij het ontwikkelen van je strategie.

Strategie

Communicatie kan op verschillende manieren een rol spelen in een project. De nadruk kan liggen op informeren, betrekken, raadplegen of activeren. Bepaal daarom per doelgroep waar je op gaat inzetten en wat je communicatiedoelstelling is. Dit helpt je bij de keuze van de juiste strategie om je doelstellingen te behalen.

In je communicatiestrategie beschrijf je:

  • hoe je wilt communiceren met betrokken personen en partijen
  • met welke boodschap
  • op welke momenten
  • via welke kanalen

De strategie geeft daarmee richting aan alle communicatieactiviteiten voor jouw project. Meer hierover vind je op de pagina Communicatiestrategie.

Het ontwikkelen van een strategie gebeurt bij voorkeur in nauw overleg met de opdrachtgever, bijvoorbeeld de betrokken beleidscollega. Overeenstemming over de keuzes en richting is essentieel voor een goed verloop van het project.

Is gedragsverandering onderdeel van je communicatieopgave? Bekijk dan de gedragsveranderingstool CASI en bepaal aan de hand daarvan je strategie.

Communicatieplan

Je kan de resultaten van gesprekken, analyses en gemaakte keuzes vastleggen in een communicatieplan. Dit is een overzichtelijk document waarin de belangrijkste kaders en uitgangspunten voor de communicatie staan beschreven. We hebben de bouwstenen van een communicatieplan voor je op een rij gezet.


Zie ook